Acceptatie en het contact met je lichaam
25 november 2019
Hoe herken ik stress gerelateerde klachten?
18 november 2020
Acceptatie en het contact met je lichaam
25 november 2019
Hoe herken ik stress gerelateerde klachten?
18 november 2020
Toon alles

Hoe ontstaat Burn-out?

Een vraag die vaak gesteld wordt, is hoe ontstaat nou eigenlijk een burn-out en wie is er gevoelig voor het krijgen van een burn-out.

Voor ik daar op in haak, wil ik zeggen dat burn-out niet het enige resultaat is van structurele stress. De lijst met klachten en gevolgen is eindeloos lang. Stress heeft namelijk invloed op het hele lichaam.

Wil je weten hoe je overmatige stress kunt herkennen lees dan het blog artikel ‘Hoe herken ik stress gerelateerde klachten?’ 

Hoe ontstaat burn-out

Burn-out is het resultaat van een stresssysteem wat heel lang ‘aan’ staat. Ons lichaam heeft een automatisch respons op gevaarlijke situaties. Stress is een overlevingsmechanisme. Zodra je brein iets waarneemt wat mogelijk gevaarlijk is, dan geeft je brein een signaal dat je lichaam moet gaan vechten of vluchten.

Het stresssysteem is bedoelt om kortdurend te werken. Het is alleen nodig om jezelf in veiligheid te brengen daarna weer uit te gaan. Door de huidige maatschappij, de druk die velen ervaren om aan een bepaald beeld te voldoen en vooral het gevoel hebben daar heel hard voor te moeten werken, maakt dat ons stresssysteem iedere keer aanslaat. Wanneer we het gevoel hebben dat we niet genoeg hebben gedaan of iets niet goed hebben gedaan, dan registreert ons brein dat als een mogelijk gevaar.

Op een gegeven moment weet je lichaam alleen maar dat jij kan presteren wanneer je hard werkt, met je stresssysteem aan. Je weet zelf niet meer hoe je het uit moet zetten. De hormonen in je lichaam zorgen dat je door kan gaan in deze vorm van doen. Je voelt je ook goed, ervaart geen klachten en gaat dit als normaal ervaren. Terwijl je lichaam de hele dag door topsport aan het leveren is.

Wanneer ook je doorzettingshormonen uiteindelijk de lasten niet meer kunnen dragen, komt de klap. Dat kan in vorm van een burn-out zijn. Je lichaam kapt er werkelijk mee, je kunt niet meer doen wat je altijd deed. Je bent nu ook echt fysiek en mentaal zo uitgeput dat niks meer lukt en je bij de kleinste dingen overprikkeld raakt.

Wie is er gevoelig voor burn-out?

Iedereen kan een burn-out krijgen en iedereen kan ook op een ander vorm lijden en ziek worden van overmatige stress. Denk aan hart- en vaat problemen, verteringsproblemen, vruchtbaarheidsproblemen. Dit alles kan te maken hebben met stress.

Burn-out heeft altijd te maken met een paar factoren. De omstandigheden waar iemand in verkeerd en hoe je daar mee omgaat.

Het is dus absoluut niet zo dat alleen de ‘gevoelige mensen’ een burn-out kunnen krijgen.

Komt burn-out door mijn werk?

Het is mogelijk dat het een rol speelt, maar vaak is dat niet de enige factor die een burn-out veroorzaakt. Burn-out ontstaat ook pas na jarenlange roofbouw plegen op je lichaam.

Vaak is het combinatie van situaties. Te denken valt aan werk, maar ook de verantwoordelijkheden die thuis worden gedragen, wellicht doe je ook nog vrijwilligerswerk, mantelzorg,  ben je actief binnen een vereniging.

Het gaat om de structurele verantwoordelijkheden die je draagt. Het draaiende houden van een gezin valt daar bijvoorbeeld ook onder.

Als je al je verantwoordelijkheden bij elkaar optelt, hoe veel uren ‘werk’ je dan op een dag?

Werk bestaat namelijk niet alleen uit het deel waar je voor betaald wordt. Het gaat om hoe lang je op een dag bezig bent en hoe verhoudt dat zich tot de rust momenten op een dag en de ontspanning?

Wil je weten hoe je het beste van stress en burn-out hersteld?

Wil je meer weten over stress/burn-out en hoe je nou het beste kunt herstellen van je klachten?

Dan heb ik hier een gratis audio voor jou: Zo herstel je van je burn-out.

In deze audio krijg je gratis tips over waar je kunt starten en welke stappen je neemt om voor eens en altijd gedag te zeggen tegen burn-out.  Er zit ook gratis een kort maar krachtige training toegevoegd aan de audio om jezelf eerst zover te krijgen dat je ook daadwerkelijk aan het herstel proces kunt beginnen. Het leren van het accepteren van je klachten. Dat is tevens een van de lastigste stukken die burn-out kent. Maar samen met deze training kom jij daar doorheen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *