Ik ben een hypocriet
3 oktober 2019
Hoe ontstaat Burn-out?
18 november 2020
Ik ben een hypocriet
3 oktober 2019
Hoe ontstaat Burn-out?
18 november 2020
Toon alles

Acceptatie en het contact met je lichaam

Woman hands yoga meditations and making a zen symbol with her hand.

Acceptatie een van de eerste fasen wanneer we het hebben over stress, overspannenheid of burn-out. Nadat we de signalen hebben herkend en erkend komt het accepteren van het feit dat er (overmatige) stress in ons leven aanwezig is.

Dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want ons brein en ons lichaam vertellen vaak verschillende verhalen.

Waar ons lichaam zegt stop, geeft ons hoofd nog allemaal redenen waarom we door zouden moeten gaan.

Het is zwak om op te geven, overspannenheid is voor mietjes, burn-out krijgen alleen mensen die niet gelukkig zijn in wat ze doen. Er zijn zoveel redenen die we onszelf geven waarom we niet toe zouden geven aan onze stress.

Ik heb geen tijd en ik heb geen geld om rustiger aan te doen of hulp te zoeken is ook zo’n reden die ik vaak hoor.

Maar laten we wel wezen, want de cijfers liegen er niet om. Volgens de laatste cijfers van KUL (katholieke Universiteit Leuven) komt 36% van het verzuim door werkstress en is 50% tot 60% van het verzuim is stress gerelateerd.

Aanwezige stress accepteren is broodnodig om erger te voorkomen

 

Maar acceptatie dus… Ik heb er persoonlijk weer een hele maand aan gewijd om weer dieper in acceptatie af te zakken. Het is oefenen geblazen en het leuke is dat je het op ieder moment van de dag kan oefenen.

De eerste belangrijke pijler en wetenschap is dat acceptatie verbonden is het met hier en nu. Zodra we gaan realiseren dat acceptatie echt de scheidslijn is tussen het verleden en de toekomst kunnen we ook gaan oefenen om in het hier en nu te gaan leven.

Een tweede belangrijke wetenswaardigheid is dat ons lichaam onherroepelijk in het hier en nu leeft. Het lichaam kan niet anders dan in het hier en nu leven. Ons hoofd daar in tegen verteld ons de hele dag door verhalen. Het brein (of bepaalde delen van ons brein) is er voor gemaakt om te kunnen overleven. Ook een belangrijk mechanisme om te hebben, anders was ons soort al lang uitgestorven.

Wat bij overleven komt kijken is dat ons brein altijd vanuit angst en schaarste leeft. Daar kan ons brein niets aan doen, zo is het ontworpen. Maar ons brein maakt het wel onmogelijk om in het hier en nu te leven.

Gezien wij een maatschappij hebben waarin we voornamelijk ons hoofd als belangrijkste middel zien, is het niet gek dat we ook voornamelijk naar onze gedachten luisteren. Dat terwijl als we het over acceptatie hebben en over het leven in het hier en nu, ons brein daar niet aan bijdraagt.

Daarvoor hebben we ons lijf nodig. Dus willen we een bepaalde situatie of (bepaalde delen van) onszelf accepteren, dan zullen we (opnieuw) contact moeten maken met ons lichaam om weer tot rust te kunnen komen.

De derde wetenswaardigheid is dat wanneer we in het hier en nu kunnen blijven, onze problemen vanzelf oplossen. Want in het hier en nu is er weinig wat per direct opgelost hoeft of kan worden.

Dus wil je rust in je hoofd en in je lijf? Dan is het belangrijk om weer contact te maken met je lichaam en deze als een even belangrijk te gaan zien en ervaren als je brein.

Tips hoe je meer in contact met je lijf komt

 

  • Meditatie is een belangrijke en effectieve manier om je gedachten te stoppen en te leren kennen. Echter vinden mensen het lastig om te mediteren, want die gedachten stoppen niet vanzelf. Meditatie is oefenen en steeds jezelf de gelegenheid geven om weer opnieuw te beginnen. Maar ook zijn er verschillende vormen van meditatie en de ene is wel gemakkelijker uit te voeren dan de ander. Zo kun je ook meditatie inzetten tijdens het wandelen. Fijn, minder zwaar en erg effectief.
  • Voldoende slaap is een basisbehoefte van ons mensen. Wanneer je nu moeite hebt om in slaap te komen of door te slapen zul je nu denken: tsja, dat is mooi gezegd. Maar ook voor slapen zijn verschillende tips om mee om te gaan. Pak bijvoorbeeld overdag eens een siësta momentje. De ideale tijd om een siësta te houden is 26 minuten. En hoe erg is het om ’s nachts even wakker te zijn? Van nature zijn mensen niet gemaakt om ’s nachts door te slapen. De momenten dat mensen wakker waren werden gebruikt om te bidden, mediteren of te rusten. Het is alleen belangrijk dat je die hersenen niet te actief gaat gebruiken.
  • Massage is iets wat wij onze cultuur nog niet als normaal ervaren. Toch is het een hele effectieve manier om weer met je lichaam in contact te komen en weer signalen te ervaren die je lichaam aangeeft. Persoonlijk vaar ik altijd wel bij Shiatsu en maak ik ook eens per maand en hooguit eens per twee maand gebruik van een behandeling. En duur hoeft het niet te zijn, want veel behandelingen worden vergoed uit de zorgverzekering wanneer je verzekerd bent voor alternatieve zorg, raadpleeg daarvoor je verzekering. (Let op want je mag je zorgverzekering nu weer aanpassen voor komend jaar!)
  • Voeding heeft ook invloed op zowel ons lichamelijke als ons psychologische welbevinden. Bewerkte voeding en chemische stoffen geven ons lichaam stress. Te denken valt bijvoorbeeld aan suiker, alcohol, roken, cafeïne, verkeerde vetten en een ongevarieerd voedingspatroon.
  • Beeldschermen verminderen/vermijden. Beeldschermen en vooral onze smartphones en tablets zijn er voor gemaakt om verslaving aan te wakkeren. Het is daarom niet zo gek dat we veel tijd aan onze mobieltjes spenderen. Maar wat we vergeten is dat wanneer we moe op de bank neerploffen en maar even door ons sociale media scrollen dat ons lichaam nog steeds prikkels binnenkrijgt. Het kan daardoor nog steeds niet helemaal tot rust komt. Bepaalde dingen die we lezen en zien kunnen onbewust voor een stress reactie zorgen in ons lijf. Sluit daarom je telefoon en alle andere beeldschermen minimaal een uur voor je gaat slapen af en verminder je tijd op je telefoon. Het beste is om je telefoon weer saai te maken voor gebruik, zodat je ook minder de neiging krijgt om hem te pakken. Want je gaat merken hoe snel je toch je telefoon weer wilt pakken om te kijken of er nog iets nieuws is of een notificatie is waar je op kan reageren. Wat nog een andere bijkomstigheid is dat het blauwe licht in je telefoon zorgt dat het hormoon waardoor je in slaap valt niet (tijdig) wordt aangemaakt waardoor je slecht in slaap valt.
  • Op blote voeten lopen is ook een manier om weer in contact met je lichaam te komen. Je houding zal veranderen, je voeten sterker, minder last van rug, schouder en nek klachten en nog veel meer voordelen die terug te vinden in een eerder blog die ik volledig aan barefootwalking heb gewijd.

Wil je nou meer informatie over het leven in acceptatie en weer lekker in je lichaam te komen zitten of wil je er serieus mee aan de slag, dan kun je contact met me opnemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *