Body Remember Trauma Therapy en Trauma Release Breathwork

Omdat trauma ook verschuild in kleine dingen

 

De meeste mensen hebben bij het woord trauma het idee dat je iets verschrikkelijks hebt meegemaakt. Natuurlijk is dat ook waar! Maar er is meer. Er zijn vormen van trauma die behoorlijk onzichtbaar zijn.

Dingen die wij in onze jeugd, babytijd of zelfs daarvoor hebben meegemaakt kunnen invloed hebben op ons gedrag, gedachten en emoties van nu. 

Een aantal mensen die mij hebben geïnspireerd op het gebied van trauma zijn: Anna Verwaal en Gebor Maté. Anna Verwaal spreekt over geboorte trauma en geboorte psychologie. Dat er trauma's ontstaan tijdens de zwangerschap. Zaken waar wij als foetus geen invloed op hebben gehad. Deze kennis heeft ook invloed op de therapie die ik geef. Gabor Maté heeft een prachtige documentaire gemaakt die de Wisdom of trauma heet.  Daarin wordt zijn ervaring als hulpverlener verteld en de impact van de kleine afwijzingen die wij als kind hebben ervaren uiteindelijk leiden tot een minderwaardigheidsgevoel, wat kan leiden tot psychologische problemen en/of verslaving. 

Het leerde mij dat trauma niet alleen in grote impactvolle ervaringen te maken heeft, maar ook met veel kleine afwijzingen die wij door het leven meemaken. 

Kortom we hebben allemaal te maken met trauma. 

In de essentie van burn-out ligt trauma verscholen

Naast dat ik zelf een burn-out proces heb doorlopen, vind ik trauma ook heel fascinerend. Ik verdiepte mij in trauma en ontdekte al vrij snel dat trauma niet alleen ontstaat wanneer je grote impactvolle situaties meemaakt, maar dat ook een aaneenschakeling van kleine situaties invloed heeft op ons brein en op ons stresssysteem. 

Tijdens mijn tijd bij de beroepsvereniging leerde ik dat Burn-out veel raakvlakken heeft met Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Dat verbaasde mij niet zoveel na mijn eigen onderzoek op het gebied van trauma. 

Dat betekent dat Burn-out niet zomaar een vermoeidheidsziekte is en dat de aanpak dus ook zich niet alleen kan richten op inzichten. Life coaching en het aanleren van nieuwe denkpatronen en nieuw handelen is essentieel. Dat leer je ook tijdens gespecialiseerde burn-out coaching. 

De BRTT en de TRB zijn twee therapie vormen die het lichaam laten spreken en niet het hoofd. Trauma wordt opgeslagen in ons lichaam. Een mooi boek daarover is: The body keeps score. Je lichaam onthoud veel meer informatie dan je brein en daar gaan we samen naar opzoek. 

 

Wat is Body Remembers Trauma Therapy (BRTT)

 De BRTT is een lichaamgerichtetherapie waarbij de psoasspier wordt getriggerd. De Psoas spier is een spier die langs je ruggenwervel en bekken loopt. Het is de op een na sterkste spier in het lichaam, alleen je kaakspieren zijn sterker. 

De psoas spier noemen ze ook wel de spier van de ziel. En deze spier onthoud de meeste dingen die jou brein niet meer weet. Door bijvoorbeeld trauma komt de spier op spanning te staan, dit kan door zijn kracht een behoorlijke impact hebben op het lichaam. Je kunt scheef gaan staan of klachten krijgen aan je nek, schouders, rug, heupen of benen. Er zijn veel mensen die klachten hebben op deze gebieden, maar vanuit de reguliere geneeskunde wordt er niet naar trauma gekeken als een oorzaak. 

Water gebeurt tijdens de therapie is dat we de spier gaan kietelen. We gaan spanning oproepen en vanuit daar gaan we ervaren wat jou lichaam jou heeft te vertellen. Door een serie van oefeningen zoeken we een bepaalde trilling op in je lichaam die zijn verhaal gaat doen. 

De sessie vind plaats op een matras op de grond en ik ben erbij als proces begeleider. Ik zal zo weinig mogelijk doen, want jouw lichaam is op dat moment de verhalen verteller en het enige wat jij en ik hoeven te doen is luisteren naar het verhaal. 

De BRTT therapie is ook geschikt voor jongeren vanaf 10 jaar. 

 

 Wat is Trauma Release Breathwork (TRB)

 De TRB zegt het eigenlijk al een beetje we gaan trauma releasen doormiddel van ademhalen. De TRB bestaat uit 7 verschillende ademhalingstechnieken die onder begeleiding van muziek met je worden gedaan. Ik coach je in de ademhaling en uiteindelijk zal je ademhaling zorgen dat jou rationele brein voor even wordt geblokkeerd, waardoor je ook in deze therapievorm je lichaam het verhaal kan gaan vertellen. 

 Wanneer je lichaam zijn verhaal verteld blijf ik ook zo veel mogelijk op de achtergrond en probeer te ontdekken wat het verhaal van je lichaam is. 

Bij beide therapieën kunnen er verhalen en of beelden naar boven komen van een bepaalde gebeurtenis of een bepaalde tijd. De ervaring is, is dat het vaak terug gaat naar verstopte jeugd trauma en ook gebeurtenissen rond de geboorte, zwangerschap en/of conceptie. 

TRB sessies worden gegeven vanaf 16 jaar. 

Ben je geïnteresseerd?

Voel jij dat jij op een diepere laag met jezelf aan de slag wilt en wil je weten wat de therapie voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op. 

De therapie bevat een contra-indicatie en dat betekent dat hij niet voor iedereen mogelijk is om aan deel te nemen. In sommige gevallen zul je eerst een arts moeten raadplegen.

Het is strikt verboden om middelen als alcohol, drugs en bepaalde soorten medicijnen te gebruiken voorafgaande aan de therapie. Dit kan ernstige gevolgen hebben tijdens het volgen van de therapie 

Voor aanvang stuur ik je een intakeformulier waarin ik vraag naar bijvoorbeeld middelen en medicatiegebruik en/of bepaalde fysieke klachten. Er vind altijd een intakegesprek plaats voor een sessie begint. Mocht ik twijfels hebben over de betrouwbaarheid op de strikte regels dan heb ik de mogelijkheid om de sessie te annuleren. 

Voor de meeste mensen is deze therapie volledig veilig en betrouwbaar