Goed is goed genoeg
10 maart 2021Stress vrij op vakantie!
7 juli 2021Wat ons in het leven overkomt is niet altijd leuk en soms ontzettend moeilijk. Burn-out is zo’n voorbeeld. Het kan verlammend werken en er voor zorgen dat we het liefst niet met ons hoofd onder de dekens vandaan komen.
Schaamte en schuld zijn nogal eens gevoelens die naar boven kunnen komen op momenten dat het echt tegen zit. Wellicht voel je dat je mensen teleurstelt of ben jezelf erg teleurgesteld.
Een makkelijke strategie is dan om iets of iemand de schuld te geven van je situatie. Dat is ook een prima strategie. Eigenlijk is het een overlevingsmechanisme. Om iets of iemand de schuld te geven, geeft ons de gelegenheid om de situatie buiten onszelf te houden en niet aan de slag te gaan met de gevoelens die boven komen.
Uitdagingen uit de weg gaan
Persoonlijk heb ik ook de nodige uitdagingen in het leven gehad. Zo is mijn moeder in 2012 overleden, mijn broertje in 2015 en eind 2016 startte mijn burn-out proces.
Mijn broertje was 25 jaar oud toen hij stierf. Ik heb vaak de vraag kunnen stellen: Waarom nou hij? Waarom zo jong? Hij had nog zoveel te beleven in het leven. Ik heb deze vragen nooit gesteld. Het is zinloos, want een antwoord zal ik nooit krijgen en het leidt af van wat zijn dood met mij doet. Wat voor gevoelens het met zich meebrengt. In plaats daarvan ging ik hard werken om mijn gevoelens niet onder ogen te hoeven komen. Ik ben een workaholic en het is nu ook vandaag de dag voor mij een strategie om niet mijn eigen gedoe onder ogen te hoeven komen. De ene gaat veel eten, de ander drinkt alcohol of neemt drugs, weer een ander gaat veel te veel sporten en ik ga hard werken. Ieder zijn strategie!
Wat nou als alles gebeurt met een reden
Inmiddels heb ik voor mezelf aangenomen dat alles gebeurt met een reden. Niet zo specifiek dat mijn broer met een reden is overleden toen hij nog jong was, maar wel dat het mij iets mag leren. Dat ik nieuwe vaardigheden mocht ontdekken, dat ik nieuwe strategieën en visies mocht ontwikkelen om zo als mens te groeien.
Ook had ik niet gekozen voor mijn burn-out. Achteraf gezien, snap ik heel goed waarom ik deze les op mocht ondergaan. Maar op dat moment was ik stom verbaasd dat juist mij dit moest gebeuren.
In alle situaties zit een les is mijn filosofie en vanuit dat gedachte goed kan ik ook leiderschap nemen over een situatie. Niet van ‘wat gebeurt mij nu’ of ‘wie heeft dat bedacht?’ Nee, wat komt het mij brengen!
Ik hou van deze filosofie. Het houdt mij uit een verlammend effect wat een nare situatie kan opleveren en zet mij aan tot onderzoek. Ik hoef niet meteen een kant en klaar antwoord te hebben. Daarvoor is onderzoek nodig om dat te kunnen realiseren.
Leiderschap gaat niet over alle antwoorden hebben
Niemand heeft alle antwoorden in pacht en dat is ook zeker niet nodig. Leiderschap gaat er wat mij betreft over dat je juist onderzoekt naar andere mogelijkheden, dingen die je nog niet had bedacht. Loslaten van kaders en gedachten die normaal zijn en opzoek gaan naar die stretch. Die uitdaging om iets eigen te maken wat nog niet eigen is.
Leiderschap gaat over uitdagingen aangaan, groeien en innoveren.
Leiderschap gaat ook over loslaten en dingen overboord gooien die niet (meer) werken en ook daar de mensen bij zoeken die jouw kunnen ondersteunen in het proces. Want mensen die weten waar jij doorheen gaat, kunnen ook je blinde vlekken vaak zien en je de juiste vragen stellen. Een burn-out coach is de opleiding vaak niet voor niets gaan volgen. Ze hebben veel ervaring met het coachen van mensen me burn-out, maar nog vaker denk ik dat de eigen ervaring ze hebben doen besluiten om anderen er mee te helpen.
Alles vanuit rust!
Vergeet niet alles vanuit een rustig perspectief te onderzoeken. Vanuit haast sla je stappen over, omdat het snel opgelost moet worden. Het komt vanuit een stressvolle mindset. Het probleem moet weg. Maar het probleem is er juist om jouw vaardigheden te geven. Dus stop het probleem niet weg, maar voel en ervaar het probleem.
Creativiteit en oplossingsgericht denken komt namelijk vanuit een hersenkwab die door stress geblokkeerd wordt. Hoe kalmer en ontspannener je bent, hoe beter je creativiteit stroomt.
De stress Less Bieb helpt je weer ontspannen. Helemaal online op je eigen tempo te volgen en alle ontspanningstips zitten er in, met heerlijke oefeningen en audio’s om helemaal te ontspannen!
Nieuwsgierig? Kijk dan even op: https://femkedeweerd.nl/stress-less-bieb/
Je kunt ook mijn podcast aflevering #20 nog beluisteren op de Stress Less Lifestyle Podcast! Ook die gaat over leiderschap nemen! en check ook alle andere leuke afleveringen