Neem leiderschap in je burn-out
24 mei 2021
Zo herstel je van je burn-out
15 december 2021
Neem leiderschap in je burn-out
24 mei 2021
Zo herstel je van je burn-out
15 december 2021
Toon alles

Stress vrij op vakantie!

Jij bent de gene die het meeste regelt voor dat je op vakantie gaat. Je regelt dat de tassen zijn ingepakt, dat de verzekeringen allemaal zijn geregeld, wellicht heb je de vakantiebestemming uitgezocht, papieren allemaal bij elkaar gezocht, ook nog geregeld dat de auto nog even is nagekeken voor de reis en met kinderen is een vakantie een 2.0 uitdaging!

Want wat moet er een spullen mee en dan is het natuurlijk altijd nog weer de vraag ‘Hoe gaan de kinderen de reis naar de vakantiebestemming ervaren?’

De zenuwen van de kinderen gieren door het lijf, want het is best spannend op vakantie en tevens zijn ze razend enthousiast door alles wat je hebt verteld natuurlijk.

Drukke kinderen en veel regelen is vaak niet een ideale combinatie. Want de vragen en of hoge energie van de kids leidt jouw alleen maar af van wat jij nog moet regelen.

Herken je jezelf hierin?

Met minder stress je vakantie in?

De eerste fase heb je waarschijnlijk al gehad. De vraag waar gaan we naartoe? Dat is al het begin van de vakantieplanning. In die tijd is het al belangrijk dat je voor jezelf gaat bekijken wat ga jij doen en wat gaat een ander doen?

Je kunt vooraf al een taak verdeling bespreken met je partner of misschien kunnen je kinderen ook al wat taken geven die te maken hebben met het voorbereiden van de vakantie.

Want wij vrouwen zijn snel geneigd om alles in eigen hand te houden en ons ook verantwoordelijk te voelen voor al het reilen en zeilen. Dat hoeft niet! Jullie gaan als gezin op vakantie, dus dat betekent ook dat je als gezin de verantwoordelijkheid hebt om alles goed te organiseren.

In principe zou je in januari al kunnen bedenken en bespreken wat er gaat gebeuren in de zomer. Je zou al een lijstje kunnen maken wat jij gaat doen en wat de anderen gaan doen. Eenmaal zo’n overzicht, dan is het makkelijk weer te gebruiken voor komende jaren!

Een voorbereiding is het halve werk.

Een goede manager heeft geen werk

Het betekent natuurlijk niet dat je niets hoeft te doen. Maar weer dat delegeren een hele goede strategie is om jezelf minder stress te laten ervaren. Er zijn echter wel een aantal dingen die je moet weten als je wilt gaan delegeren

 • Geef de ander het vertrouwen dat hij/zij de taak goed kan uitvoeren

Er is niets vervelender dan een taak willen/mogen/moeten uitvoeren en dat er dan continu iemand op je nek zit om te controleren of het wel goed gaat. Ik kan me voorstellen dat je dat zelf ook niet prettig vindt. Geef daarbij als jij iets wilt met een bepaalde uitkomst, de uitkomst weer. Wat is het resultaat van dat wat jij gedaan wilt hebben? Hoe ziet dat eruit?

 • Maak duidelijke afspraken over wanneer iets wordt gedaan en terug gekoppeld.

Als je vooraf al een soort van planning maakt dan kun je ook met anderen afspreken wanneer iets wordt gedaan. Een soort checklist waarop dingen kunnen worden afgevinkt is een handige tool om ook meteen inzichtelijk te krijgen wat er nog gedaan moet worden. Plus dat iemand anders ook andere taken van je kan overnemen zonder jou steeds te hoeven vragen.

 • Hou je handen op je rug

Ik doe het zelf wel even. Dat is het snelst en dan weet ik zeker dat het goed komt. Herkenbaar? Ik gebruik dit excuus zelf vaak genoeg. Maar er zit een groot kantel punt in. Als je altijd alles zelf doet, gaat je omgeving er automatisch vanuit dat jij het doet en zal je omgeving geen eigen initiatief nemen. Vervolgens krijg jij het gevoel dat jij altijd alles zelf moet doen en ga je harder werken. Dus leer jezelf ook aan om juist iets niet te doen, achter over te leunen, opdrachten te geven aan anderen. Dit is oefenen!  Je eerste reactie is waarschijnlijk dat je wilt overnemen of helpen.

 • Geef iemand de ruimte om te leren

Geef je partner en/of kinderen de tijd om fouten te maken en er van te leren. Vooral voor kinderen is het leren van je fouten dé manier om te leren! Blijf daarin bemoedigend en geef ze een steuntje in de rug. Zeg ze: Hey de volgende keer weet je het! En leer ze juist dat fouten maken niet bestaat, maar dat het alleen maar leer momentjes zijn. Wellicht is dit ook een mooie reminder voor jezelf. 😉

 • Goed is goed genoeg

Perfectionisme is een veel voorkomende klacht bij mijn klanten. We hebben een beeld voor ogen en zo mag het er dan ook uit komen te zien. Het resultaat is dat we toch vaak zelf de boel moeten gaan doen om dat ook zo te krijgen. Laat ruimte in je hoofd en leven om anderen ook de gelegenheid te geven om het op hun eigen manier te doen. Jouw manier is niet altijd de enige en niet altijd de juiste. Het werkt voor jou! Maar dat hoeft niet te betekenen dat het voor iedereen werkt. En als je iets vergeet, tsja, hoe erg is dat?

 • Laat de verantwoordelijkheid waar hij hoort

Als je afspraken maakt is het ook belangrijk om de verantwoordelijkheid daar te laten waar hij hoort. Dus in plaats van overnemen, geef de verantwoordelijkheid terug en laat de ander een oplossing zoeken voor zijn/haar probleem. Ga op je handen zitten en geef de ander de ruimte om zijn creatieve proces te laten stromen. Als mens worden we een beetje lui als alle antwoorden ons komen aanwaaien. 😉

Ik hoop dat deze tips je helpen om de vakantie goed in te gaan! En natuurlijk wens ik je een hele fijne vakantie! Heb je ondertussen nou toch nog behoefte aan wat extra tijd voor jezelf. Want hé, ook voor jou is het vakantie natuurlijk! Dan kun je altijd nog even denken om de Gratis Stress Less Bieb mini mee te nemen op vakantie.

De Stress Less Bieb mini is een online omgeving waarin je tips en oefeningen vindt om op te laden en ontspannen. Want dat is de eerste stap naar herstel.

 • Je vindt er een ontspanningsaudio die jou helemaal tot rust brengt, in je hoofd maar ook je lichaam krijgt de ontspanning die het nodig heeft;
 • Een oefening die jou meteen aanzet om dagelijks bezig te zijn met ontspanning en rust inbouwen
 • Advies over hoe jij kunt bewegen met spanningsklachten en wat het beste is voor jou, want ook tijdens burn-out is bewegen belangrijk en helpt je juist bij je herstel
 • Je krijgt tips hoe jij er voor zorgt dat je hoofd minder vol aanvoelt en dat ook structureel kan blijven doen

Zodat jij straks weer:

 • Overzicht kan houden en minder dingen vergeet
 • Meer zelfvertrouwen gaat ervaren
 • Minder snel overprikkeld bent waardoor je ook meer geduld kan hebben met jezelf en je gezin
 • Plezier gaat ervaren in de alledaagse dingen. Dingen die nu misschien zwaar voelen, maar die je voorheen altijd leuk vond om te doen voor je gezin.

Meldt je hier gratis aan!

Ben je minder van het lezen en meer van het luisteren? Dan is de Stress Less Lifestyle Podcast misschien iets voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *