Een burn-out heb je niet alleen
19 december 2018
Ik had een leuk druk leven
4 februari 2019
Een burn-out heb je niet alleen
19 december 2018
Ik had een leuk druk leven
4 februari 2019
Toon alles

Jouw burn-out is niet jouw schuld

 

Zo vaak dat ik de opmerking heb gekregen ‘Dat ligt aan jouw karakter’ of ‘Dat gebeurt alleen bij bepaalde mensen’.

Wat heb ik me vaak schuldig gevoelt dat ik een burn-out had. Wat heb ik vaak gedacht dat ik een burn-out heb gekregen omdat ik het helemaal fout had gedaan.

Herken je dat gevoel bij jezelf? Dat je denkt dat je het verkeerd hebt gedaan?

Ik haal je bij deze uit deze droom. Je hebt namelijk helemaal niks verkeerd gedaan.

Je mag wat mij betreft zelfs de schuld leggen bij je omgeving. De omgeving waar je in groot geworden bent, wat mij betreft. De schuld aan de mensen die ons groot hebbe gebracht en ons het voorbeeld hebben gegeven van hoe we als mensen zouden moeten leven. Want vanuit die filosofie ben je gaan leven.

Het is onze maatschappij, onze ouders, leraren, vrienden, buren, begeleiders, etc. Zij hebben ons geleerd wat belangrijk is in het leven, net zoals zij dat hebben geleerd van de omgeving waarin zij zijn opgegroeid. Zo kunnen we tig generaties terug gaan die hun nageslacht hebben geleerd wat hun waarden en normen zijn van het leven.

In een bepaalde tijd werkten deze overtuigingen wellicht. Hoe snel onze maatschappij en onze technologie veranderd, zo traag veranderen sommige waarden, normen en overtuigingen.

Dat er zoveel mensen met burn-out, depressie, angststoornissen en andere ziektes zijn op dit moment geeft mij ook duidelijk aan dat er bepaalde waarden, normen en overtuigingen over boord gekieperd mogen worden, gewoon weg omdat ze niet meer functioneel zijn. Hiermee helpen we niet alleen onszelf, maar ook de generaties na ons.

Maar goed, ik zeg wel dat jouw burn-out niet jouw schuld is (wat ik ook echt geloof) De oplossing ligt echter wel bij jou.

Ik ben namelijk overtuigd dat een burn-out een ticket is naar een leven die wel voor je werkt. Een tijd waarin jij kan onderzoeken en ontdekken welke aangeleerde waarden en normen jou in deze situatie hebben gebracht en daarbij welke nieuwe waarden en normen jij kan creëren om je burn-out voorgoed gedag te zeggen.  Ik ben hier van overtuigd omdat ik daar zelf het levende voorbeeld van ben en dit is ook de reden dat ik mijn bedrijf ben gestart. Het enige wat nodig is, is dat jij de touwtjes in handen wil nemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *