Hoe ontstaat burn-out?
Er is een luguber verhaal dat heel goed illustreert hoe een burn-out ontstaat.
Er is een kikker in een pan met koud water gedaan. De kikker voelde zich happy en comfortabel in het water. Toen werd er een vlammetje onder de pan aangezet en het water begon langzaam op te warmen. Doordat de temperatuur van het water zo langzaam veranderde en een kikker koudbloedig is had de kikker niet in de gaten dat het water te heet zou worden, waardoor de kikker stierf. Dit is wat gebeurt voor je beseft dat je in een burn-out beland.
Je doet even een dingetje voor een ander. Het voelt goed om dat te doen en je krijgt eigenlijk zin om nog meer voor een ander te gaan doen, want het voelt goed. Misschien ben je ook wel overtuigd dat het zo hoort, om vooral te doen wat anderen vragen. Of misschien ben je wel opgevoed met het idee dat je niet moet zeuren en gewoon door moet gaan of dat hard werken beloond wordt.
Je gaat onbewust steeds harder en langer werken. Het gevoel van grenzen vervagen en uiteindelijk ben je zo bezig met van alles en nog wat, dat je geen tijd meer hebt om op te laden. Als je dan tijd hebt om op te laden, kun je de rust niet vinden. Of je krijgt het gevoel dat je lichaam niet meer in staat is om op te laden.